Horoskop radí: Dýně pro zdraví i štíhlou linii - Horoskopy na HOROSKOP.cz - horoskop 2020, dnešní horoskopy, horoskopy online, partnerský horoskop a čínský horoskop
Astrocelebrita dne
Astrocelebrita
Carmen Electra
Znamení: Beran - horoskopy >>
Datum narození: 20.04.1972
Místo narození White Oak, Ohio, USA
Profese: americká herečka a modelka

reklama Reklama horoskopy




Předpověď počasí
BlueBoard.cz

reklamaReklama horoskopy


Objednejte si osobní horoskopy nebo partnerský horoskop od našich astrologů >>



Horoskop radí: Dýně pro zdraví i štíhlou linii


15.10.2014 |  autor: ZUB |  ++++++  |  doporučit email |  vytisknout vytisknout

Podzim už je v plném proudu a s ním nastává i období dýní. Dýně má většina lidí spojeny s americkým svátkem Halloween, poslední dobou se však konečně dostávají do povědomí i jako velmi zdravá a nízkokalorická zelenina plná vitamínů. Horoskop.cz vám poradí jaké druhy dýně nejčastěji najdete na českém trhu, a jaké dobroty z nich můžete v kuchyni vyrobit.

Dýni tvoří z asi 90% voda, proto je velmi vhodná rovněž při dietě. Na vaše zdraví bude mít blahodárné účinky. Obsahuje spoustu vitamínů jako např. betakaroten, vitamín C, B1, B2, dále také minerály jako měď, draslík, vápník, hořčík nebo železo. V dýni se nachází spousta vlákniny, čímž čistí střeva a napomáhá trávení. Tím, že působí močopudně, je prospěšná pro vaše ledviny. Dýně skrývá uvnitř malé tajemství a tím jsou semínka. Rozhodně je nevyhazujte, mají široké využití v kuchyni. Můžete semínka opražit a zobat je jen tak, či přidávat do různých salátů nebo pečiva.  Obecně se dýni také přezdívá poklad pro zdraví. S jakými druhy se nejčastěji setkáte?

Dýně Hokaidó

Jak už napovídá její název, pochází z Japonska. Momentálně je asi nejrozšířenější a nejoblíbenější dýní u nás. Jako jediná se neloupe, protože má velmi tvrdou slupku. Při tepelném zpracování slupka dostatečně změkne a běžně se konzumuje. Její chuť je příjemně nasládlá, připomíná pečené kaštany či sladké brambory. Obsahuje velké množství vitamínů. Mezi její přednosti patří, že má schopnost vázat toxiny. Pomáhá při onemocněních srdce, ledvin či žaludku. Nejčastěji se z ní dělá krémová polévka či omáčka. Můžete z ní také udělat džem, či ji zavařit jako kompot.

Krémová polévka

Budete potřebovat dýni Hokaidó, cibuli, česnek, sůl, pepř, zeleninový vývar, citronová šťáva a muškátový oříšek.

Oloupejte dýni, vyberte semínka a nakrájejte na kostičky. V hrnci nejdříve osmahněte najemno nasekanou cibulku a česnek, přidejte dýni a nechte krátce restovat. Přilijte vývar, aby byla zelenina ponořená, osolte a opepřete. Nechte vařit cca 20 minut, dokud dýně nezměkne. Odstavte, nechte mírně vychladnout a rozmixujte tyčovým mixérem. Na závěr zakápněte citronovou šťávou a nastrouhejte muškátový oříšek. Dle chuti můžete zjemnit smetanou a posypat opraženými dýňovými semínky či podávat např. s opečeným toustem.

Špagetová dýně

Tato dýně má velmi specifickou dužinu, podle které dostala své krásné jméno. Po uvaření či upečení se dýně rozpadá na vlákna, která svým vzhledem připomínají špagety. Musí být však zralá, jinak se na vlákna nerozpadá. Tento druh se obecně považuje za jednu z nejchutnějších dýní. Špagetová dýně má opravdu velmi málo kalorií a proto se hodí i při dietách, které některá onemocnění vyžadují. Obsahuje také velké množství betakarotenu. Nejčastěji se konzumuje vařená jako příloha, či se zapéká v troubě.

Dýňové špagety

Dýni umyjte a rozkrojte ji na půl. Semínka vydlabávat nemusíte, po upečení půjdou krásně vyloupnout samy. Obě půlky dýně posolte a zakápněte olivovým olejem. Dýni nařezanou stranou položte na plech vyložený pečícím papírem. Pečte zhruba půl hodiny, dokud dýně nezměkne. Po upečení nechte dýni mírně vychladnout a poté vydlabejte semínka. Vidličkou začněte oddělovat dužinu, která se rozkládá na vlákna podobné špagetám. Vydlabejte obě půlky dýně tak, aby zůstala jen slabá slupka. Dýňové špagety můžete dále upravovat jako běžné špagety či použít jako přílohu např. k masu.

Máslová dýně

Tato dýně patří mezi odrůdu muškátové dýně. Její chuť je mírně nasládlá, jemně aromatická a voní i chutná lehce po másle. Má mírně nasládlou chuť, a proto se, mimo jiné, často používá do sladkých dezertů. Po rozkrojení jsou její semínka znatelně menší, než jak je znáte z ostatních dýní. Tato dýně neobsahuje žádné alergeny a také je velmi dobře stravitelná, proto se často připravuje jako první zeleninový příkrm pro děti. Velkou oblibu má v kuchyni i jako plněná či grilovaná.

Zapečená máslová dýně

Budete potřebovat dýni, česnek, cibuli, žampiony, olej, strouhaný sýr a vejce.

Dýni překrojte a vydlabejte. Poté vytřete prolisovaným česnekem, olejem a posolte. Dejte do trouby vyhřáté na 180°C na asi 10 minut. Mezitím si osmahněte na pánvi cibuli, přidejte posekanou vydlabanou dýni a pokrájené žampiony. Do směsi přidejte česnek, osolte a chvíli duste. Do mírně vychladlé směsi přidejte strouhaný a vejce. Naplňte předpečené půlky dýně a dejte ještě na 20 minut do trouby.

Hvězdná poradna
Helena

Helena

Reiki na dálku, Výklad karet
Informace o věštkyni »
Vymklo se vám přátelství z rukou? Zamilovali jste se do kamaráda? Co dál?
Poradím vám! Kartářka Helena na tel.: 906 704 704!
nejsem PŘIPOJENA 906 704 704
Emanuela

Emanuela

Minulé životy a karma, Práce s kyvadlem, Reiki na dálku, Výklad karet
Informace o věštkyni »
Nerozumíte si s vlastním potomkem?
Pomohu vám získat jeho důvěru! Kartářka Ramona na tel.: 906 704 704!
nejsem PŘIPOJENA 906 704 704
Poskytuje: E.M.A. Europe s.r.o., 1 min/70 Kč vč. DPH, P. O. Box 14, 110 15 Praha 015

reklama

Reklama horoskopy


Vlastní vyhledávání
   Horoskopy pro mobilní zařízení | RSS rss feed
Podmínky používání | 
Kontakt | 
Partneři | 
Spolupráce | 
Reklama | 
Copyright © 2004 – 2015 HOROSKOP.cz
Publikování nebo šíření jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu je zakázáno.
Poskytovatel audio textových služeb: E.M.A. Europe s.r.o., 1 min/70 Kč vč. DPH, P. O. Box 14, 110 15 Praha 015, www.platmobilem.cz